Francesco Wessels

Francesco Wessels is expert op het gebied van weerbaarheid en leiderschap en het effect hiervan op prestaties. Hij maakt het effect van gedrag bespreekbaar en brengt dit in relatie met het halen en van de doelstellingen. Vooral in situaties waar veel druk wordt ervaren.

Als Teamleider bij het ‘High Performance Team’  van de sportkoepel NOC*NSF begeleidt Francesco Wessels de Bondscoaches van TeamNL. De afgelopen 5 Olympische spelen staat Francesco achter de coaches van TeamNL. Hij ondersteunt de ontwikkeling van de coach op het gebied van leiderschap, groepsdynamische processen en mentaal vormende aspecten. Kortom, het effect van het gedrag van een coach in relatie tot de prestatie van de topsporter of het team.

Francesco is meer dan 20 jaar werkzaam geweest bij defensie waar hij zich heeft gespecialiseerd in presteren als het echt moet.  Door zijn vele missies naar Afghanistan, Bosnië en Macedonië in combinatie met zijn theoretische kennis, weet Francesco Wessels de juiste koppeling te maken tussen theorie en praktijk. Hij heeft hierover ook in diverse boeken en publicaties gepubliceerd.

Naast zijn werkzaamheden voor NOC*NSF werkt Francesco Wessels  op verzoek voor een organisaties waar soortgelijke thema’s zich voordoen, zoals verandertrajecten waarbij het van belang is om kritisch te kijken naar cultuur en het leiderschap. Door zijn specialisatie in mentale vorming en coaching weet Francesco Wessels de kennis op het gebied van mentale weerbaarheid en het vormen van leiders en team op een inspirerende, praktische wijze over te brengen.

Presentaties van Francesco Wessels zijn energiek, inspirerend en met humor, maar ook confronterend en eerlijk. De mix van militaire en Olympische anekdotes spreken tot de verbeelding.

Onderwerpen

1. Leiderschap

In de basis is leiderschap simpel; jij moet er voor zorgen dat anderen iets gaan doen. Afgelopen jaren is er vaak geprobeerd dit te laden door andere termen voor het woord ‘leiderschap’ te plakken: vitaal-Leiderschap, Inspirerend-leiderschap, Coachend-leiderschap, etc. We verliezen met deze “voorwoorden” de kern van het vak leiderschap uit het oog door dat we ons concentreren op de kleur die we het geven. Leidinggeven is niet iets wat je “er bij” doet, het vraagt tijd en inspanning maar boven al initiatief, voorbereiding en efficiënt gedrag.

2. Mentale weerbaarheid

Altijd boeiend om aan anderen te vragen wat mentale weerbaarheid is. Op een of andere manier heeft iedereen een eigen uitleg of definitie vaak gebaseerd op een referentie kader. We snappen allemaal dat het een belangrijke rol heeft in alles wat we doen. Echter op de vraag; “wat kan je doen om mentale weerbaarheid te versterken?” wordt snel een wenkbrauw opgetrokken, laat staan de vraag aan een direct leidinggevende “wat doe jij waardoor je werknemers weerbaar zijn op de momenten die er toe doen?”
Samen met Roos Delahaij hebben wij het terug gebracht naar 4 begrippen en trainingsvormen in het boek “wat doe je nu”. We lichten er trainingsvormen en bijbehorende gesprekken toe.
Tijdens lezingen verdiep ik aan de hand van anekdote en ervaringen uit intense oorlogsgevechten en Olympische successen op het gedachtengoed dat mentale weerbaarheid niet een lastig begrip is, maar juist een goed vormbaar proces.

3. Coaching

Coaching is een van vele begeleidingsvormen. Er is een breed scala aan gesprekstechnieken, elke techniek kent een eigen kenmerk en doelstelling. Confrontatie gesprek, evaluatiegesprek, reflectiegesprek, etc. Coaching is een gesprekstechniek met als oogmerk een ander te helpen; zijn uitdaging ingezien, aan te gaan en bovenal het gewenste effect te bereiken. Integriteit en gelijkwaardigheid zijn fundamenten van het gesprek. Naast dat je competent moet zijn in het uitvoeren van een goed coachgesprek is er dus meer. Ik hecht veel waarde aan dat fundament, integriteit en gelijkwaardigheid. Vanuit daar kenmerkt mijn stijl door ‘comfortabel, confronterend’ te zijn

4. Vorming

Onze ervaringen, achtergrond en onze eigenschappen hebben een belangrijke rol in welk gedrag we vertonen. In het dagelijkse leven zijn het vooral prikkels die op ons afkomen waaruit we vaak onbewust dat gedrag in zetten.
Het vormen van gedrag is niet veel anders dan het trainen van een vaardigheid of het leren van kennis. Door te werken met vormingsdoelen kan geweest gedrag worden beschreven. De uitdaging is dus ervaringen op te doen en een reverentie kader op te bouwen middels een vormingstraject waarde het gewenste gedrag ook vertoond wordt als er ongevraagd wordt. Kennis en kunde is niets als de wil, moed en lef er niet is om de kennis en kunde toe te passen. Het vormen van deze aspecten zie ik als voorwaarde als het spannend, of moeilijk is onbewust het juiste gedrag te vertonen.

5. Presteren onder druk

Druk is perceptie; ‘de verwachting niet aan de omgeving gestelde eisen te kunnen voldoen en de effecten daarvan’. Maar zonder die druk wordt het ook niets. Zonder een goede vorm van spanning is het lastig om op je scherpst te zijn, een heel logisch proces dus. Druk is een perceptie waar sommigen van genieten en anderen minder goed in gedijen. Voor leidinggevenden is presteren onder druk een onderbelicht thema het effect op besluitvorming en hun gedrag heeft vaak onvoldoende aandacht. het succes van een prestatie onderdruk is ongeëvenaard.ard.

6. Leidinggeven onder extreme omstandigheden

Stel je voor dat je beslissing de komende minuut extreme gevolgen kan hebben, je weet zelfs dat de manier waarop je wat gaat zeggen en de toon van je stem een verschil gaat maken hoe mensen aan de slag gaan. Heb je jezelf goed onder controle? Heb je overal aan gedacht? Gebruik je alle kennis en vaardigheden goed? En wat doe je vervolgens als dat gebeurd wat je niet had verwacht of dacht dat het nooit zou gebeuren?

7. Leiderschap en ethiek, waarden en normen.

Boek: Wat doe je nu?

Boek Francesco Wessels: Wat doe je Nu?

Mentale weerbaarheid is een populair begrip in relatie tot toenemende druk en eisen die worden gesteld aan professionals in onze samenleving. Maar wat is mentale weerbaarheid eigenlijk en hoe versterk je die?

In Wat doe je nu?! wordt uitgelegd wat mentale weerbaarheid is en welke concrete stappen kunnen worden genomen om mentale weerbaarheid te versterken. Er wordt ingegaan op de vraag hoe leidinggevenden een actieve rol kunnen spelen in het ontwikkelen van mentale weerbaarheid bij medewerkers die onder druk presteren. Kennis en ervaring opgedaan binnen de krijgsmacht, topsport en zakelijke wereld worden vertaald naar concrete inzichten en oplossingen voor leidinggevenden die hun mensen weerbaar willen maken en houden.

Door het boek heen geven leidinggevenden uit de sport, de luchtvaart en het bedrijfsleven, maar ook van Defensie en de politie hun visie op mentale weerbaarheid en leiderschap. Hieruit blijkt het belang van mentale weerbaarheid voor de leider, de werknemer en de organisatie. Organisaties die investeren in de mentale weerbaarheid van hun personeel zullen daarvan zowel
op de korte als de lange termijn profijt hebben, omdat hun mensen beter gaan presteren en minder snel zullen uitvallen onder druk.

Het boek is tot stand gekomen uit een unieke samenwerking tussen wetenschap en praktijk. Recente inzichten uit wetenschappelijk onderzoek alsmede jarenlange ervaring met het versterken van mentale weerbaarheid in de praktijk vormen de basis.

Wat doe je nu?! is de reflecterende vraag die illustreert hoe mentale weerbaarheid wordt benaderd. Het is de vraag die leidinggevenden zichzelf en hun medewerkers continu moeten stellen als ze willen investeren in de ontwikkeling van mentale weerbaarheid.

Boven het Maaiveld is Francesco Wessels te gast. Francesco heeft zijn sporen verdiend bij defensie en is nu coach van de Olympische coaches. Wat maakt een coach een goede leidinggevende en is de bijdrage van een coach onderschat of overschat? Hoe kan een coach nog beter worden en waarom zijn Nederlandse coaches zo succesvol. Dit en meer hoor je in deze aflevering van Boven het Maaiveld.

Digitale transformatie begint met een visie en strategie.

We kijken uit naar een kennismaking, horen graag uw uitdaging en of oplossing. Use cases, ervaringen en successen zijn ervoor om te delen.

Data Driven Projects – Data Driven Professionals – Sinds 1998.
Nijverheidsweg Noord 60- 50
3812 PM Amersfoort – Amsterdam – Nederland
Stuur een mail via het onderstaande formulier bel ons 0031-628843396 of we zijn te vinden op Twitter


    Please prove you are human by selecting the house.