Hennes de Ridder is emeritus hoogleraar Integraal Ontwerpen aan de TU Delft. Hij is gepromoveerd op Design & Construct of Complex Civil Engineering Systems. Hij heeft 22 jaar gewerkt in de bouwwereld bij het toenmalige HBG als technisch inhoudelijk projectleider bij spraakmakende projecten in binnen en buitenland, zoals de Stormvloedkeringen en de Ekofisk Protective Barrier.
Hij is expert op het gebied van “Living Buildings”, dat hij in 2006 introduceerde als concept, en het daarbij horende evolutionair bouwen in een snel veranderende wereld dat een einde zou kunnen maken aan de zeer slechte prestaties van zowel de nationale als de internationale bouw ten aanzien van duurzaamheid. Het gaat dan over een zeer grote en fundamentele transitie die onvermijdelijk lijkt. In 2011 publiceerde hij het boek Legolisering in de bouw: industrieel maatwerk in een snel veranderende wereld als verdere uitwerking van het Living Building Concept.
Hennes de Ridder vraagt zich na jaren studie nog steeds af waarom de bouw niet wil leren en repeteren. “Waarom is er nog steeds gepruts in de bouw? Waarom kunnen termieten een huisje bouwen met een perfecte temperatuurregulering zonder dat ze ooit wiskunde hebben gehad op school? Waarom kunnen zij perfect circulair bouwen en grossieren wij mensen met ons bouwen in vervuiling en grondstofverspilling?”
De wereld verandert om ons heen door technologische ontwikkelingen, internet en globalisering. Maar de bouw is nog steeds de bouw, er wordt top-down gewerkt, ieder bouwwerk is nog steeds uniek, het proces begint steeds van voren af, fouten wordt gerepeteerd, te veel mensenhanden zitten op een simpel bouwwerk. Zo’n veertig procent van al het afval komt uit de bouw. En een groot deel van de transportsector, die ook vervuilend werkt, werkt voor de bouw. Teveel bouwmaterialen worden niet gerecycled, circulaire economie lijkt wel een vies woord in de bouw.
In de toekomst moeten we volgens Hennes de Ridder anders gaan bouwen. Het klimaat, de grondstof schaarste, het tekort aan vakmensen zullen ons in de toekomst verplichten om onze bouwmethodes te hervormen. De bouwers van de toekomst zijn de mensen die bottom-up denken en werken, van binnen naar buiten, van fijn naar grof.
Volgens Hennes de Ridder zullen aannemers, onderaannemers en de huidige ingenieursbureaus verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen producenten, die de markt bewerken met gevalideerde parametrische kennismodellen voorzien van bijbehorende industriële productiemethoden en ondersteund door Research & Development. Er wordt straks gewerkt bij netwerkbeheerders en portfoliobeheerders voor het in kaart brengen van de staat waar in de Assets zich bevinden. Ze zullen zich ook bezig houden met strategie en methodes om de Assets ‘fit for purpose’ en ‘up to date’ te houden. De bouw wordt gedigitaliseerd (BIM). De bouw wordt door deze ontwikkelingen duurzamer, bouwwerken worden beter, goedkoper en meer betrouwbaar. Het werk in de bouw wordt een professioneler.
ELegolisering van de Bouw- Hennes de Ridder
Hennis de Ridder bepleit in dit boek de LEGOlisering van de bouw: wanneer de bouw voortaan industrieel maatwerk maakt, bouwwerken revolutionair ontwikkelt op basis van reeds gerealiseerde bouwwerken en gemakkelijk aanpasbaar maakt voor veranderend gebruik, dan kunnen de prestaties van de sector enorm verbeteren.
Yuri van Geest over Future of Organizations.
Digitale transformatie begint met een visie en strategie.
Over digitale transformatie. De houdbaarheidsdatum van een gemiddelde bedrijfsstrategie is steeds korter aan het worden. Een langetermijnstrategie is logischerwijs nog onmisbaar maar tegenwoordig moet deze veel vaker geëvalueerd worden. Nokia en Kodak zijn trieste voorbeelden van wat er kan gebeuren als je dit niet doet.
Er is simpelweg geen andere optie: bedrijven moeten voorbereid zijn om zichzelf opnieuw uit te vinden. Hierbij hanteren we drie domeinen die opnieuw uitgevonden moeten worden: het ‘businessmodel’ van een organisatie, de klantrelaties en de manier waarop het bedrijf zelf opereert.
Want niet alleen de bedrijven, maar ook elke werknemer moet opnieuw uitgevonden worden. Ben jij klaar voor jouw eigen make-over?
We kijken uit naar een kennismaking, horen graag uw uitdaging en of oplossing. Use cases, ervaringen en successen zijn ervoor om te delen.
Data Driven Projects – Data Driven Professionals – Sinds 1998.
Nijverheidsweg Noord 60- 50
3812 PM Amersfoort – Amsterdam – Nederland
Stuur een mail via het onderstaande formulier bel ons 0031-628843396 of we zijn te vinden op Twitter