Robots kunnen mentale gezondheid werknemers beter ondersteunen

In de praktijk merken we wat het effect is van de tools, de robots en automatiseringshulp welke we implementeren. Bij een juiste communicatie en overdracht is er weinig tot geen weerstand. Deze ervaringen en use cases delen we graag zodra we deze hebben opgeleverd en zodra deze worden vrijgegeven voor publicatie.

Een crisis vooraf aan een ingrijpende verandering. 
Dotcom crisis in 2001, Financiele crisis in 2008 en nu de Covid 19 crisis, een tijd van verandering.

Op tijd ontspannen?  De omzet via Games en marktplaatsen zijn met 26% toegenomen.  Een Digitale transformatie begint met een visie en strategie. Laten we samenwerken in 2022.

Op zoek naar een digitale partner om alles uit 2022 te halen? Neem contact op met onze experts om vrijblijvend uw plannen en ambities te bespreken.

Uit recent onderzoek door Workplace Intelligence blijkt dat 82% van de werknemers denkt dat robots hun mentale gezondheid beter kunnen ondersteunen dan mensen. 2020 is het meest stressvolle jaar ooit voor werknemers over de hele wereld. Mensen willen dat robots hen helpen.

Het onderzoek is uitgevoerd en ingevuld door meer dan 12.000 respondenten. Dit zijn zowel managers als HR-leiders en C-level executives in 11 landen. Daaruit blijkt onder andere dat de COVID-19 pandemie meer stress op het werk veroorzaakt. Het resultaat is meer angst en meer burn-outs over de hele wereld. Volgens het onderzoek krijgen mensen daarbij liever hulp van robots dan mensen.

De COVID-19 pandemie blijkt de mentale gezondheid van 78% van de wereldwijde beroepsbevolking negatief te beïnvloeden. 68% van de mensen zou liever met een robot praten dan met hun manager over stress en angst op het werk.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Workplace Intelligence, een HR-onderzoeks- en adviesbureau, blijkt dat de grenzen tussen werk en privé steeds verder vervagen doordat mensen thuis werken. Dit heeft als gevolg dat 35% van de mensen per maand 40 overuren maakt. 25% van de mensen gaf aan uitgeput te zijn geweest door overwerk.

Ondanks de waargenomen nadelen van werken op afstand, vindt 62% van de mensen dat werken op afstand nu aantrekkelijker is dan voor de pandemie. Dit komt vooral omdat ze nu meer tijd hebben om met hun gezin door te brengen (51%) te slapen (31%) en werk gedaan te krijgen (30%).

Tools

Werknemers willen hulp en kiezen hiervoor liever technologie dan mensen. Mensen verwachten meer van technologie dan handige tools om mee samen te werken. Ze willen dat technologie hun mentale gezondheid ondersteunt.

Slechts 18% van de mensen geeft de voorkeur aan mensen boven robots om hun mentale gezondheid te ondersteunen. 34% gelooft dat robots zonder oordeel zijn, 30% denkt dat zij als onbevooroordeelde uitlaatklep kunnen dienen om problemen te uiten. Verder denkt 29% dat robots snel kunnen antwoorden op gezondheidsgerelateerde vragen.

68% van de mensen zou liever met een robot dan met hun manager praten over stress en angst op het werk. Zeker 80% van de mensen staat open voor een robot als therapeut of begeleider.

75% van de respondenten zegt dat AI hun mentale gezondheid op het werk heeft geholpen. De belangrijkste voordelen waren het verstrekken van de informatie die nodig is om hun werk effectiever te doen (31%), het automatiseren van taken en het verminderen van de werkdruk om burnout te voorkomen (27%), en het verminderen van stress door te helpen bij het prioritiseren van taken (27%).

Werkweek

AI heeft ook de meerderheid (51%) van de werknemers geholpen hun werkweek te verkorten en hen in staat gesteld langere vakanties te nemen (51%). Meer dan de helft van de respondenten zegt dat AI-technologie de productiviteit van werknemers verhoogt (63%), en de arbeidstevredenheid (54%) en het algemene welzijn verbetert (52%).

83% van de ondervraagden wil dat hun bedrijf technologie levert om de mentale gezondheid te ondersteunen. Dit is inclusief toegang tot gezondheidszorg via self-service (36%), on demand counselingsdiensten (35%), proactieve gezondheidsmonitoringtools (35%), toegang tot wellness- of meditatie-apps (35%) en chatbots om gezondheidsgerelateerde vragen te beantwoorden (28 %).

84% van de werknemers heeft te maken gehad met uitdagingen sinds ze thuis werken. Het feit dat er weinig onderscheid is tussen het persoonlijke en het professionele leven (41%) en dat ze te maken hebben met toegenomen uitdagingen op het gebied van de mentale gezondheid, zoals stress en angst (33%) zijn de hoofdredenen.

42% van de mensen zegt dat stress, angst of depressie op de werkplek hun productiviteit doet dalen en 40% zegt dat het leidt tot een toename van de slechte besluitvorming. 85% zei dat stress, angst en depressie door het werk invloed hebben op hun leven thuis.

Digitale transformatie begint met een visie en strategie.

Over digitale transformatie. De houdbaarheidsdatum van een gemiddelde bedrijfsstrategie is steeds korter aan het worden. Een langetermijnstrategie is logischerwijs nog onmisbaar maar tegenwoordig moet deze veel vaker geëvalueerd worden. Nokia en Kodak zijn de sprekende en vaak genoemde voorbeelden van wat er kan gebeuren als je dit niet doet.

Er is simpelweg geen andere optie: bedrijven moeten voorbereid zijn om zichzelf opnieuw uit te vinden. Hierbij hanteren we drie domeinen die opnieuw uitgevonden moeten worden: het ‘businessmodel’ van een organisatie, de klantrelaties en de manier waarop het bedrijf zelf opereert.

Want niet alleen de bedrijven, maar ook elke werknemer moet opnieuw uitgevonden worden. Ben jij klaar voor jouw eigen make-over?

We kijken uit naar een kennismaking, horen graag uw uitdaging en of oplossing. Use cases, ervaringen en successen zijn ervoor om te delen.

Data Driven Projects – Data Driven Professionals – Sinds 1998.
Nijverheidsweg Noord 60- 50
3812 PM Amersfoort – Amsterdam – Nederland
Stuur een mail via het onderstaande formulier bel ons 0031-628843396 of we zijn te vinden op Twitter


    Please prove you are human by selecting the flag.